18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSNLO se pregăteşte pentru criză

SNLO se pregăteşte pentru criză

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Eugen Davidoiu, susţine că unitatea pe care o conduce va avea de suferit, în condiţiile în care cererea de energie electrică de pe piaţă va scădea, în contextul unei crize economice.

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia caută soluţii pentru a evita concedierile de personal, în cazul în care România va fi afectată de o criză economică accentuată. Directorul Eugen Davidoiu a declarat că nu se pune problema concedierilor pentru anul 2009, însă nu a negat că Societatea Lignitului va avea de suferit în urma unei posibile scăderi a cererii de energie de pe piaţă, care ar conduce în mod automat şi la o diminuare a cererii de lignit şi implicit la o reducere a producţiei. Pentru a elimina cât mai mult din pierderi, SNLO s-ar vedea pusă în situaţia de a lua măsuri de redresare, care ar putea viza inclusiv reducerile de personal. Societatea Lignitului are în prezent aproximativ 9.000 de salariaţi, aproape 1.000 dintre aceştia lucrând în subteran, la Motru şi în Mehedinţi. Primii mineri care vor pleca de la SNLO vor fi cei din subteran, administraţia fiind nevoită ca, din 2010, să demareze un program de închidere a celor trei mine de subteran, conform angajamentelor asumate odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

 

Creanţe de 300 de milioane de lei, nerecuperate

 

SNLO se află într-o situaţie financiară dificilă, în urma încasării cu mare greutate a contravalorii cărbunelui livrat şi a cererii tot mai reduse. SNLO are de recuperat de la datornici 300 de milioane de lei, din care 260 reprezintă restanţe. În topul datornicilor se află în continuare RAAN Drobeta Turnu Severin, cu 130 de milioane de lei, din care 80 reprezintă restanţe. Potrivit conducerii SNLO, unitatea minieră se judecă în continuare în instanţă cu RAAN pentru recuperarea datoriilor. SNLO mai are de primit 47,5 milioane de lei de la Termocentrala Arad, din care 30 reprezintă sumă restantă, şi 6,7 milioane de lei de la Termocentrala Braşov. Conducerea SNLO spune că unitatea are de încasat de trei ori mai mult faţă de cât are de plătit prestatorilor de servicii şi furnizorilor de materiale.

 

Caută clienţi în afara ţării

 

Potrivit conducerii SNLO, unitatea este în discuţii avansate cu mai multe firme din străinătate şi a parafat deja un contract cu o societate dintr-o ţară a Uniunii Europene. Cantitatea de lignit pentru care a fost semnat contractul este de 1,2 milioane de tone de lignit: „Am semnat contracte în ţară cu beneficiarii noştri tradiţionali şi sperăm să atingem o producţie şi livrări de 18 milioane de tone. Prin aceste contracte pe care le vom semna cu beneficiarii din afara ţării încercăm să avem o creştere a livrărilor cu aproape 10%. Deocamdată, sunt discuţii cu mai multe societăţi, însă principala problemă care trebuie rezolvată este aceea a transportului. Noi exploatăm cantităţile cerute, dar trebuie să reglementăm şi problema transportului cărbunelui de la producător la beneficiar. Este normal ca transportul să se reflecte în preţ şi de aceea, deocamdată, am reuşit să încheiem un singur contract cu o ţară din Uniunea Europeană, dar sperăm să urmeze şi altele. Totul depinde de rezolvarea problemei transportului, pentru că avem posibilitatea să mai încheiem şi alte contracte“, a declarat Eugen Davidoiu. Acesta nu a precizat dacă unitatea va avea suficienţi bani pentru a creşte salariile minerilor, aşa cum solicită sindicatele pentru anul următor.

 

Creştere salarială cel puţin egală cu rata inflaţiei

 

Liderii de sindicat ai minerilor din bazinul Olteniei vor solicita o majorarea a salariilor, în anul 2009, cel puţin la acelaşi nivel cu indicele de inflaţie. Comisia Naţională de Prognoză a stabilit, pentru anul viitor, o inflaţie de 4,5%.

Negocierile dintre sindicate şi administraţia SNLO pentru încheierea contractului colectiv de muncă vor începe în luna ianuarie a anului viitor.

„Vom solicita ca majorarea salarială să fie cel puţin egală cu inflaţia. Vom ţine seama la negocieri de dificultăţile cu care se confruntă SNLO“, a spus Marin Condescu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS